glo • BALI • sm

glo • BALI • sm

Oslovil nás kamarád, který provozuje několik domů na ostrově Bali, s tím, že by potřeboval jeden ze svých "domovů" trochu vylepšit aby se tam hosté cítili více jako doma, jelikož se jedná o dlouhodobější ubytování pro cestovatele z celého světa...

Rok 2017 byl pro nás hodně náročný, zasadili jsme několik velkých rostlinek a pečlivě je běhěm roku opečovávali, plely a dohlíželi aby se jim dobře dařilo. Než však začneme v 2018 sklízet, doufejme v bohatou úrodu, potřebovali jsme si trochu odpočinout. A jak jinak než prací.

Jedna z našich opečovávaných rostlinek je stavba vlastního ateliéru a domu v Českém ráji a každý kdo má zkušenost se stavbou ví, že opustit staveniště na měsíc je celkem stresová záležitost. Já mohu nyní, nabyt o nové zkušenosti, tuto tezi jen potvrdit avšak pouze do odletové haly. Pak už jsem, až na pár vypjatých skype hovorů, nechal svojí mysl od stavby v čechách odpočinout a řešili spíš jestli budem snídat papáju nebo mango...

Riviera House, který nás na Bali pozval pro nás nechal na letiště poslat svého řidiče, takže poprvé v životě na nás někdo čekal na letišti s cedulkou s nápisem TRAGA, kterou Gede zkušeně držel nejvýše z celého davu.

Musím říct, že mám rád ten pocit kdy vylezete z letištní haly a ponoříte se do naprosto teplého všudypřítomného vlhka a je vám prostě krásně teplo. Je to o něco příjemnější než v obráceném směru když přiletíte do zimní Evropy, letos opět v žabkách. Zásadně si nechávám zmizet boty stejně jako letos, kdy mi byly zmizeny hned dva páry mých oblíbených TOMS. Hold jejich heslo ONE for ONE jsem letos nedobrovolně splnil hned dvojnásob, tak snad někomu dobře posloužej.

Každopádně hned po příletu jsme se museli trochu rozkoukat. Na rozdíl od zbytku Český republiky (čti naší sociální bubliny) jsme byli na Bali poprvý a tak člověk musí trochu omrknout prostředí a pozdravit kámoše, aby zjistil jak se věci mají než se pustí do nějaké práce. Bylo potřeba si sehnat nářadí a materiál a vůbec vymyslet co Riviera Home potřebuje zlepšit a co dobrého už tam je, a je třeba to vytáhnout.

Technickou podporu jsme nalezli nejen u domácího Trišny z Rivky, kterej je místňák a ukázal nám kde co nakoupit, ale i v Joshua District kde nám pučili pilu a u Paldovejch, kteří nám propůjčili část svého mobiliáře z ložnice - aku vrtačku.

BARONG vs. RGANDA
Barong je mytologická postava v hinduistickém náboženství na Bali, ostrově bohů.
Je to král duchů, vůdce vojska dobra, ale také bratr Rgandy, který je jeho pravým opakem.
Jeden bez druhého nemůžou existovat, fungují společně démon dobra i zla a tak je to přirozene.
Gabi nahoře finišuje kresbu na dřevo a to jsme pak podsvítili...
Finální redesign umístíme během března i s videem sem na web (sekce design).

Nbo ještě lépe, jeďte se na něj podívat real...Celá partička na Riviera house je milá, zázemí TOP a to balijské jídlo?

Na druhém baráčku, nás naprosto fascinovala cabana vesnička (na Bali tomu říkají Gazeba, přeložit si to můžeme třeba jako bambusové chatky...) a její bujná vegetace.
Tady jsme se rozhodli jednak džungli ještě trošku podpořit a udělat neonový welcome nápis...
Jenže indo je indo, a výroba neonu by trvala měsíc, tj. už bysme to nestihli realizovat do našeho odjezdu.

Tak nezbylo než se do toho pustit sám...


Mezi tím co jsme sháněli první týden materiál a ostatní věci, navštívili jsme i dalšího feláka co se mu na Bali zalíbilo natolik, že se pustil do stavby vlastního domku kousek od pláže. Péta Večeřa nás provedl jeho staveništěm z nádhernýho týkovýho dřeva a na finální podobu tohodle příbytku pod palmou s bazénem hned vedle terasy s názvem Chilli Bali se hodně těšíme.


Na blízké pláži Perenenan jsem si s Pitrsem tak trochu oprášil svůj surf, jelikož ten už nebyl ve vodě skoro dva roky. Menší vlnky mi poskytly dobrou příležitost si protáhnout tělo před nadcházejícím swellem.

Následující dny přišla bouře a s ní nejen dvoudenní déšt ale i super vlny, které se kvůli větru dali jezdit jen na druhém pobřeží. Takže jsme s Gabi nasadili pláštěnky z "indoplastu" a vyrazili v totálním tropickém dešti asi na 30km dlouhou cestu na motorce. Na pláži Keramas, kam jsme měli namířeno jsme se potkali i s partou z projektu SURFR, kteří na Bali točí video o českém surfingu. Swell dorazil taky a tak se nedaleko od pláže lámala celkem přísná pravačka z totálně hnědý vody způsobené tím obrovským slejvákem.

Kuba Michna se Smíčou kteří už byli ve vodě se mezi lokálama rozhodně neztratili. Z pláže to všechno sbíral na kameru Jan Sluka a Gabi fotila. Vymrzlej a zmoklej z motorky jsem se do vody uplně nehrnul, ale nakonec jsem se hecnul a mezi obrovský vlny se podíval.

Po pár dnech surfování bylo na čase zase trochu pracovat a tak jsme se pustili do řezání dřeva, malování stěn a přípravy grafiky pro laser. Barevně a graficky jsme navazovali na jednu stěnu, která už v interiéru byla a měla i nadále zůstat. Celkově jsme tedy používali dřevo a odstíny modré barvy. Pojícím prvkem nebyla jen barva ale také téma mapy. Od mapy místní čtvrti v přední části domu, pak mapa Bali v kuchyni a do třetice mapa celého světa v chill out zóně.

Významnou součástí návrhu bylo i osvětlení, jelikož ve společných prostorách není příliš oken a tedy denního světla, snažili jsme se spolu s designovými prvky přinést do interiéru i světlo pomocí led pásek umístěnými tak, aby tvořili ambientní světlo při kterém se člověk cítí v místnosti příjemně, ale zároveň ho neoslňuje přímé světlo.


Část interiéru byla hotová a tak bylo na čase zase trochu provětrat trenky na motorce. Naše časté výlety dolů na jih na polostrov Bukit, kde je hlavní surfovací oblast a také zbytek české komunity, nebyly vždy odměněny surfingem, jelikož rain season holt není na Bali ta nejideálnější doba pro vlny. Největší dojem na mě udělal rozhodně spot Uluwatu. Sice trochu přecivilizovaný místo ale pro těhotnou fotografku není lepší místo na zemi než pozorovat surfing z baru přímo na útesu, takže tentokrát jsme to uvítali. Ve vodě si každej našel svoje místo přesto, že tu bylo vždy hodně lidí a skvěle tvarovaná vlna byla adekvátní odměnou. Celý zážitek uzavírá trochu složitější výlez skrze jeskyni a finální milkshake přímo nad vlnama.

Stylový kavárny a restaurace jsou na Bali samostatná kapitola, pokud jste milovníci flatwhite a neodpustíte si je ani na dovolené, tak tady po něm tesknit určitě nebudete... Pro ukázku pár video epizod z edice COFFEE en SURF, kde jsme jich pár obešli.. Kamery se ujal Dan Nekvasil , o kterém od nás určitě ještě uslyšíte..;)

Nahoře interiér jedné z epesních vilek by Joshua design uprostřed rejže, kde cikády, hadi a žáby dávají dobrou noc..

Dole s partičkou SURFR. Zajímá Vás českej surfing se vším všudy? Tak ten najdete přesně u nich, fešák Kuba krom pravidelných vlogů a hlavního dokumentu, sází i den co den vtipný stories u nich na instagramu...




Nahoře "no comment" snídaně s výhledem do vlastní papájové zahrady na BALI BIO VILLAS u papa Smíči

(aka kdo učil surfovat Vás? )

Dole je burgr svačinka mezi surf session na božském spotu ULUWATU

a focením pro slaný a sexy projekt LittleStories Bali




Poslední o čem bychom Vám chtěli napsat je paradoxně něco, co vlastně nepotřebuje moc komentář a to ODPADKY NA BALI!!

Že je Bali zaplaveno odpadky není bohužel žádná novinka...

Taky možná víte, že jsme v roce 2013 založili s kamarády organizaci KEEP  IT CLEAN, která má jasnou myšlenku a to nejen nevyhazovat odpadky na místech, kde se chceš bavit, ale taky třeba sbírat a šířit to dál, proto bylo nasnadě udělat jeden hezký Beach Clean Up ve spolupráci s Joshua District, kteří to řeší dnes a denně...

Keep clean what gives you pleasure..


 

Přikládáme pár fotek z úklidu..

#keepitcleanbali

 



RECYCLE OR DIE

Video z lednového úklidu pláže a plamenné performance:




A ještě jeden poslední ubytovací za tip, který jsme měli možnost otestovat (viva la influencers life ;),

je KUSUMA CLIFF. Domek s dechberoucím výhledem přímo na útesu nad oceánem.